Als ondernemer kan je te maken krijgen met de Wet Bibob. De Wet Bibob is voor de overheid een onmisbaar instrument in de strijd tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’. Om te voorkomen dat zij onbedoeld criminaliteit en witwasconstructies faciliteert, kan de overheid een Bibob-onderzoek starten. Gebeurde dat voorheen vooral bij het verlenen van horecavergunningen, tegenwoordig zien we dit ook steeds vaker bij het verlenen van omgevingsvergunningen, bij het verstrekken van subsidies en bij vastgoedtransacties en aanbestedingen.
Een Bibob-onderzoek vindt niet bij iedere aanvraag of bij ieder verzoek aan de overheid plaats. Het aantal overheidsorganen dat een Bibob-onderzoek mag uitvoeren is beperkt, bovendien moeten die overheidsorganen in hun beleidsregels vastleggen in welke gevallen zij een Bibob-onderzoek uitvoeren. Bijvoorbeeld bij de aanvraag voor een vergunning voor een horecaonderneming, een autohandel of bij bepaalde vastgoedtransacties met de overheid.
Tijdens een Bibob-onderzoek moet je als ondernemer verschillende vragen beantwoorden en gegevens aanleveren. Bijvoorbeeld over de vergunningaanvraag en over de leidinggevende van en zeggenschap over de onderneming. Ook moet je informatie over de financiering van de onderneming aanleveren.
Bij twijfel kan het Landelijk Bureau Bibob nader onderzoek uitvoeren. Zij zullen dan informatie opvragen over het strafrechtelijk verleden van de personen achter de onderneming. Ook kunnen zij informatie opvragen bij de Belastingdienst en/of de FIOD, het Meldpunt ongebruikelijke transacties (FIU Nederland) en andere instanties. Daarbij mogen zij vrij ver teruggaan in het verleden.
Als uit het onderzoek blijkt dat er ernstig gevaar bestaat dat een vergunning, subsidie of transactie wordt gebruikt om illegaal verkregen geld wit te wassen of andere strafbare feiten te plegen, kan de overheid een aangevraagde vergunning, subsidie of transactie weigeren. Ook is het mogelijk een al verleende vergunning of subsidie in te trekken. Soms krijg je eerst nog de mogelijkheid om schriftelijk een zienswijze in te dienen.
Als je actief bent in een sector waarin je te maken krijgt met de Wet Bibob, is het belangrijk om tijdig juridisch advies in te winnen. Het niet, onjuist of onvolledig invullen van de benodigde formulieren kan namelijk al leiden tot een weigering van de overheid om zaken te doen.
Ik heb veel ervaring met adviseren en procederen in Bibob-zaken. Ik help je dan ook graag met de vergunningaanvraag waarop de Wet Bibob van toepassing is. Ook kan ik je helpen met het indienen van een zienswijze en je bijstaan als de overheid de vergunning afwijst. Dan kijken we samen of het zinvol is om bezwaar te maken tegen dit besluit.