Het milieustrafrecht en de milieuwetgeving bestaan uit veel verschillende en zeer specialistische (inter)nationale wetten en regels op het gebied van het milieu. Het toepassingsbereik van deze wet- en regelgeving is breed en ziet op het naleven van vergunningen, maar ook op verontreiniging, asbest en gevaarlijke stoffen, geluidshinder, bodembescherming, afvalstoffen en bestrijdingsmiddelen. Deze regels worden steeds verder aangescherpt en de laatste jaren ook steeds strenger gehandhaafd. Overtreding van de milieuwetgeving kan leiden tot hoge boetes of zelfs het stilleggen van de onderneming. Ook kan een minimale overtreding bij een latere vergunningsaanvraag problemen opleveren.
Het toezicht op en de handhaving van de milieuwetgeving is neergelegd bij verschillende toezichthouders en opsporingsdiensten, zoals de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT), regionale milieudiensten en de milieupolitie. Deze diensten hebben vergaande bevoegdheden en kunnen zowel bestuursrechtelijk handhaven als strafrechtelijk optreden. Dit onderscheid is niet altijd even scherp, en betekent dat informatie en gegevens die je aan een toezichthouder verstrekt later ook in een strafrechtelijke procedure kunnen worden gebruikt.
Is jouw onderneming onderwerp van onderzoek in het kader van het milieu(straf)recht? Dan is het van belang dat je snel een gespecialiseerde advocaat inschakelt. Hier is naast specialistisch kennis van het milieurecht kennis van het (economisch) strafrecht vereist. Feniks Law heeft veel ervaring met onderzoeken in het milieustrafrecht en staat jou en jouw onderneming graag bij. Bijvoorbeeld tijdens de verhoren of bij de onderhandelingen met het Openbaar Ministerie over een schikking (transactie). Daarbij is het uitgangspunt om een gerechtelijke procedure zo veel mogelijk te voorkomen, maar als het onverhoopt toch zover komt, staat Feniks Law ook voor je klaar.