Als rekeninghouder kan je in het kader van een Know Your Customer (KYC) onderzoek te maken krijgen met vragen van jouw bank. Op grond van nationale en internationale wetgeving, waaronder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), zijn banken namelijk verplicht om onderzoek te doen naar hun klanten. Ook zijn zij verplicht om te monitoren of rekeninghouders ongebruikelijke transacties verrichten. Ongebruikelijke transacties zijn bijvoorbeeld stortingen, opnames of betalingen die niet passen in het normale patroon van een klant, betalingen naar landen met een hoog risico of betalingen naar landen waartegen sancties zijn ingesteld. Is er sprake van een ongebruikelijke transactie? Dan moet de bank een melding maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Die onderzoekt of deze transacties als verdacht moeten worden aangemerkt en stuurt de informatie zo nodig door naar de politie.
In het kader van een KYC-onderzoek kan je geconfronteerd worden met verschillende - soms vergaande - vragen. Denk aan vragen over jouw achtergrond, een of meer transacties en - als je ondernemer bent - de structuur van en zeggenschap binnen jouw onderneming. Ook kan de bank je vragen om als onderbouwing bepaalde documenten op te sturen. Je bent als klant verplicht om aan een KYC-onderzoek mee te werken. Als je de vragen niet, niet goed of niet volledig beantwoordt, loop je het risico dat de bank ervoor kiest om jouw bankrekening op te zeggen en jouw gegevens op te nemen in in- en externe verwijzingsregisters.
Als je te maken krijgt met een KYC-onderzoek van jouw bank, is het verstandig om al in een vroegtijdig stadium de bijstand in de roepen van een advocaat die expertise heeft op het gebied van witwassen, de Wwft en informatieverzoeken. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met KYC-onderzoeken van banken. Dit maakt dat ik snel kan inschatten of de vragen die de bank je stelt proportioneel zijn. Ook kan ik inschatten welke mogelijke vragen en veronderstellingen er (nog meer) achter een vraag schuilgaan en wat je moet doen om een mogelijk onjuist beeld weg te nemen.
Heeft de bank je lastige vragen gesteld of documenten opgevraagd in het kader van een KYC-onderzoek? En wil je voorkomen dat de bank jouw bankrekening opzegt? Neem dan gerust contact met mij op. Ik licht je voor over jouw positie, rechten en plichten. Ook begeleid ik de communicatie met de bank en help ik je met het onderbouwen van je antwoorden.
Overigens kan je ook bij mij terecht als de bank na een KYC-onderzoek aankondigt de relatie op te zeggen. Dan kijken we samen of het zinvol is om naar de rechter te stappen.